
Somon fript cu cipsuri din legume şi sos de iaurt cu usturoi
O mâncare excelentă pentru toată familia, plină de arome și vitamine, aceasta va deveni preferata ta atunci când vrei să servești o cină sau un prânz sănătos. Acest somon fript cu cipsuri din legume și sos din iaurt cu usturoi este foarte ușor de preparat și are valori nutriționale ridicate.
Această mâncare este bogată în proteine și grăsimi sănătoase, iar o porție conține doar 14 g de carbohidrați. Un mare avantaj al somonului este conținutul ridicat de acizi grași omega 3. Acizii grași ajută sistemul imunitar și circulator și contribuie la echilibrul hormonal.
Somonul poate fi preparat în curte pe grătarul cu cărbuni sau în bucătărie în tigaia grill. Cel mai bun tip de somon din magazin este somonul sălbatic, somonul de cultură având valori nutriționale mai scăzute și de multe ori este colorat.
În această rețetă am folosit cipsuri din legume gustoase și sănătoase în locul obișnuiților cartofi prăjiți. Poți prepara cipsuri din legume din orice legume preferi. Cipsurile din morcovi, zucchini sau țelină sunt delicioase, însă la fel este cazul și cu cipsurile din sfeclă roșie sau gulie. Eu am folosit morcovi și zucchini, valorile nutriționale fiind calculate pentru aceste legume.
Cireașa de pe tort din această rețetă este un simplu sos de iaurt cu usturoi preparat din doar 4 ingrediente care va da un gust extraordinar acestei mâncări.
Ingrediente
- 300 g somon
- 1 linguriţă ulei (de avocado, cocos…) (vi-l recomand pe acesta)
- un vârf de cuţit de sare de mare (v-o recomand pe aceasta)
- 4 mâini de spanac proaspăt
- Cipsurile din legume:
- 400 g morcovi
- 1 zucchini
- ¼ linguriţă piper negru măcinat
- ¼ linguriţă sare de mare (v-o recomand pe aceasta)
- 2 linguriţe ulei de măsline (vi-l recomand pe acesta)
- Sosul:
- 4 linguri iaurt alb
- busuioc proaspăt
- un vârf de cuţit sare
- 1-2 căţei usturoi
Instrucțiuni
- Spală legumele şi taie-le în felii subţiri.
- Amestecă într-un vas cipsurile din legume cu uleiul de măsline, sarea de mare şi condimentele.
- Poţi presăra peste cipsuri şi seminţe de susan sau de in.
- Aşează cipsurile într-o tavă pentru copt tapetată cu hârtie de copt ci coace-le la 205°C timp de aproximativ 20 de minute.
- Coace-le până când se rumenesc.
- Spală somonul şi îndepărtează solzii dacă este nevoie. Frige somonul la foc mediu în ulei într-o tigaie timp de 3-4 minute pe fiecare parte.
- Când este aproape gata, presară deasupra un vârf de cuţit de sare.
- Amestecă în blender usturoiul decojit, busuiocul, iaurtul şi sarea.
- Spală spanacul proaspăt şi sotează-l într-o tigaie fără a folosi ulei.
- Aşează somonul cald deasupra spanacului, toarnă deasupra sosul de iaurt cu usturoi, garniseşte cu cipsurile de legume şi serveşte.
Timp de pregătire | 40 minute | |
Cantitate rezultată | 2 porții |
Informații nutriționale/ 1 porție | ||
Calorii | 440 Kcal | |
Carbohidrați | 14 g | |
Fibre | 9 g | |
Proteine | 37 g | |
Grăsimi | 21 g |